„Пазители на българщината“ избраха Габрово за своята Войводска среща

Габрово стана домакин на Войводската среща на сдружение „Пазители на българщината“. Съвременните български войводи избраха да проведат първото си общо събрание в актовата зала на Национална априловска гимназия.

В съботния ден членовете на сдружението, облечени по устав във войводско или четническо облекло и български народни носии, се събраха пред паметника на Васил Априлов, където бяха посрещнати от кмета на Община Габрово госпожа Таня Христова и танцьорите от ДФА „Габровче“.

Христо Ив. Димитров и Елена Андерсон поднасят венец пред паметника на Васил Априлов

С вълнуващо обръщение кметът на Габрово приветства „Пазители на българщина“ и им благодари, че са предпочели точно възрожденския град за своята тазгодишна среща и им пожела да продължават все така всеотдайно с добрите си дела за България.

Изкуството на младите танцьори от ДФА „Габровче“ бе посрещнато с горещи аплодисменти от войводите, а председателят на организацията Христо Ив. Димитров изказа своята сърдечната благодарност за топлия прием.

Членовете на сдружението изразиха уважението си към паметта и делото на Васил Априлов, поднасяйки венец и цветя пред неговия паметник и се запознаха с историята на Националната априловска гимназия.

През тази година патриотичното сдружение отбелязва петата годишнина от своето учредяване. Ежегодно всеки войвода поема за изпълнение своя лична патриотична кауза, която отчита в началото на следващата година. Освен извършеното на ползу роду от войводите в сдружението през 2018 година, бе отчетено и постигнатото тригодишната обща кауза на сдружението (2016-2018 г.) – издигането на паметник на кан Тервел в столицата.

На настоящата „Войводска среща“ положиха тържествено клетва новоприети войводи, както и обсъдени личните каузи, които войводите обещават да осъществят през 2019 година.

Тържествената клетва при приемането на новите войводи

Неделния ден членовете на сдружението посветиха на габровските забележителности Етнографски музей на открито „Етър“ и Соколски манастир.