Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна стартира кампанията си

Популярният ежегоден Фестивал на фолклорната носия, който тази година се провежда в дните 16, 17 и 18 август, оповести някои от условията при провеждането на предстоящото негово дванадесето издание “Жеравна 2019”. На сайта на фестивала www.nosia.bg са налични за попълване електронните форми за заявки за участие, касаещи кандидатстващите да участват във фестивалната програма любителските клубове, школи и танцови състави за български народни танци, както и майсторите, представящи традиционни български занаяти. Заявките ще се приемат до 30.06.2019 г. Разгледани ще са само тези, при които са спазени всички посочени във формата изисквания. Кандидатурите ще бъдат обсъдени до 10.07.2019 г. и в тридневен срок ще бъдат уведомени по телефона само одобрените участници.

Традиционното представяне на любителски фолклорни формации ще се състои в съботния ден, 17 август. То няма състезателен характер. Всеки клуб участва с изпълнението на две хора. Първо трябва да представи автентично българско хоро с названието и произхода му, като бъде посочен източникът, населеното място и името на човека, от когото е разучено. Второто хоро е по избор на участниците – автентично или преработено. След това всеки клуб ще даде възможност на колеги и публика заедно да разучат стъпките на представените хора. Времетраенето на цялото участие е общо 10 минути. Одобрените за участие школи и клубове трябва да изпратят в срок до 25 юли 2019 г. музиката на двете хора по електронен път.

Повече подробности по темата ще откриете на страницата на фестивала www.facebook.com/festival.jeravna

Официално събитие: www.facebook.com/events/307299669896809

Национална телевизия “БЪЛГАРЕ” е генерален медиен партньор на “Жеравна 2019” и ще ви направи съпричастни към всичко, което предстои да се случи под сенките на боровата гора в местността Добромерица край китното балканско селце в дните от 16 до 18 август, веднага след празника Голяма Богородица.

А вие не пропускайте това изключително приключение за родолюбци!